Wekelijks nieuws en meer uit Lansingerland e.o. |
_________________________ _________________________

  Bedrijven in Lansingerland

Bedrijvengids
_________________________ _________________________

  Gemeente

Lansingerland
   Bergschenhoek
   Berkel en Rodenrijs
   Bleiswijk

 Gemeentenieuws

 Meer nieuws

N470
N209

  Links

Knmi
Google
Postadres:

Postbus 43

2650 AA, Berkel en Rodenrijs

Tel: 010 - 511 88 92

Fax: 010 - 511 48 65


  Het weer

Het weer


RSS feed
Firefox

Jennie Sepers krijgt steeds meer het gevoel zinvol bezig te zijn

Jennie Sepers
Jennie Sepers in Bodnath bij een grote Stupa
(Tempel).


Hasora-Chilana/Nepal - Woensdag 9 januari is ze vertrokken, de Berkelse Jennie Sepers. Haar missie, zo zullen we het maar noemen, naar Nepal krijgt na een wat rommelige aanloopperiode steeds meer gestalte. Begaan met het lot van vooral kinderen in Nepal is Jennie Sepers voor drie maanden vertrokken naar het land waar ze al verschillende keren op vakantie was geweest. Nu, drie weken later op de Kumari School, krijgt ze steeds meer het gevoel, zoals ze het zelf noemt, zinvol bezig te zijn in een land dat vooral bekend staat om zijn armoede. "Maar de kracht om dit werk te doen put ik uit de glimlach van deze kinderen", weet de Berkelse die zich tot eind maart in dit Aziatische land met vrijwilligerswerk bezig zal houden.

Rien Kuyvenhoven

"Natuurlijk was het afscheid van man en kinderen emotioneel en het heeft een paar dagen geduurd eer ik daar overheen was", is de Berkelse eerlijk over haar afscheid van haar gezin. De vlucht van Sepers van Amsterdam via Singapore naar de hoofdstad van Nepal, Kathmandu, verliep uitstekend. Dit mede omdat reizen met Singapore Airlines op zich al een beleving is door de uitstekende verzorging die deze vliegmaatschappij biedt. "Na aankomst op het vliegveld Tribuvan herkende ik direct weer de chaos van Kathmandu; dit hoort nu eenmaal bij de grote steden van AziŽ. De geur, een mengelmoes van wierrook, oude dieselolie en vooral ook de uitlaatgassen streelden toch ook wel een beetje mijn neus. Maar in Thamel, de meest populaire wijk van Katmandu, is het goed toeven met de gezellige restaurantjes, bakkerijtjes en vooral leuke koopshopjes. En de verschillende dakterrassen geven een uitstekende uitkijk over de stad."
Het vervolg van de reis zou echter niet helemaal volgens planning verlopen. De bedoeling twee dagen te blijven kon niet worden bewaarheid. Echter de manager van de Kumari School, die Sepers naar haar bestemming zou brengen, had nog meer te doen. En de mentaliteit in dit soort landen kennende - 'ach wat is tijd, komt het vandaag niet dan toch morgen' - ondervond de Berkelse andermaal. Tevens bleek ook in de loop der jaren de stroomvoorziening nog niet verbeterd. Regelmatig viel de stroom uit. Door de vertragingen had ze onverwacht tijd om enkele mooie bezienswaardigheden te bezoeken.

Oase van rust
De reis naar de school - 140 kilometer verderop - duurde in plaats van de verwachte vijf uur nog geen vier uur. De Kumari Foundation & School is volgens Sepers "een oase van rust in de immense schoonheid van natuur met het natuurreservaat Chitwan heel dicht in de buurt. Het zal de komende maanden mijn uitvalbasis worden voor mijn bezoeken met artsen aan de bewoners in deze regio. Ik voelde het doel van mijn missie binnen handbereik."
Op de Kumari School is veel meer te doen dan lessen alleen. "Al snel ging ik met een tropenarts op een fietsexpeditie naar het plaatsje Kawasoti. Ik kreeg een ATB fiets en na dertig minuten kwamen we bij een bus waarmee we de patiŽnten gingen bezoeken. Ik had geen idee wat me te wachten stond, misschien maar goed ook. Wat ik wel moet zeggen is dat ik het eten prima vind. Daar zal je zeker niet dik van worden want vet is het allerminst. 's Morgens beginnen we met een kopje thee en een broodje, om tien uur rijst met iets hartigs. En vroeg in de middag krijgen we weer thee. Om zes uur in de avond eten we een soort Dai Bath, rijst met linzensoep, maar ook stond er een soort roti op tafel", aldus Jennie Sepers die bij aankomst op de school met bloemenslingers werd ontvangen.

Muziek en dans
De ervaring van de inwoonster van Berkel blijkt te voldoen aan haar verwachtingen gezien het feit dat ze zegt dat ze steeds meer het gevoel krijgt iets zinvols te doen voor niet alleen de kinderen uit deze omgeving maar ook voor de oudere inwoners van het dorp.
"Het is een genot om te zien hoe ze met heel weinig toch veel plezier hebben. Hoe ze muziek maken en dansen. Heel anders dan de smoezelige kinderen die ik in Kathmandu heb gezien. Daar zijn het kinderen die geen tijd hebben om naar school te gaan of te spelen. Daar moeten ze bedelen om een paar rupees (betaalmiddel, red.) bij elkaar te sprokkelen in de hoop dat ze aan het eind van de dag voldoende hebben om er iets te eten aan over te houden. Op de wereldkaart gezien mag deze ondersteuning misschien als een druppel op een gloeiende plaat worden beschouwd, maar het feit dat je toch een steentje kunt bijdragen aan het leven van deze mensen, geeft een bepaalde voldoening. En het ongerief om je man en kinderen voor enkele maanden 'aan hun lot' ( ja, echt tussen aanhalingstekens) over te laten is het ruimschoots waard. Vooraf had ik niet het idee dat het zo mooi zou zijn dit werk te doen".
Op www.reizende-reporter.nl/nepal zijn de verhalen van Jennie Sepers in Nepal te volgen.

Deze week op de Voorpagina

Zoeken


Copyright © Nieuws- en advertentieblad De Heraut 2015 | Design by De Heraut