Wekelijks nieuws en meer uit Lansingerland e.o. | Voorpagina
_________________________ _________________________

  Bedrijven in Lansingerland

Bedrijvengids
_________________________ _________________________

  Gemeente

Lansingerland
   Bergschenhoek
   Berkel en Rodenrijs
   Bleiswijk

 Gemeentenieuws

 Meer nieuws

N470
N209

  Links

Knmi
Google
Postadres:

Postbus 43

2650 AA, Berkel en Rodenrijs

Tel: 010 - 511 88 92

Fax: 010 - 511 48 65


  Het weer

Het weer


RSS feed
Firefox

Verzorgingshuis sluit eind 2015 de deuren: Einde van Hergerborch in zicht

Foto
Eind 2015 zal Hergerborch de deuren sluiten.

Berkel en Rodenrijs – Het nieuwe financieringsbeleid van de regering noopt de organisaties voor ouderenzorg om het eigen beleid kritisch onder de loep te nemen. Ook Laurens ontkomt daar niet aan. Met als consequentie dat verzorgingshuis Hergerborch noodgedwongen de deuren eind 2015 gaat sluiten.


Trees Borkus-Henskens

Regiodirecteur Heleen Post realiseert zich terdege dat dit een grote stap is voor zowel bewoners als familie, medewerkers en vrijwilligers van het Berkelse verzorgingshuis.
“Er worden geen lagere indicaties meer afgegeven voor ouderen die relatief weinig zorg nodig hebben. Die zullen allemaal zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dit gebeurt in Lansingerland al veelvuldig en daarom zien we dat er op de wachtlijsten uitsluitend ouderen staan die zware zorg nodig hebben. En die moeten we met minder geld gaan bedienen! Daar komt bij dat Hergerborch als gebouw niet geschikt is voor deze groep. Scheiding van wonen en zorg is daar niet mogelijk; daar zijn de appartementen te klein voor en bovendien helemaal gericht op verzorging en niet op verpleging. Dat was in Huize Sint Petrus – waar de appartementen al groter waren - wel mogelijk en daarom zijn we daar al van start gegaan met renovatie van de in totaal 93 appartementen, zodat daar uiteindelijk uitsluitend ouderen kunnen wonen die zware complexe zorg nodig hebben.”

Thuis
De senioren die minder zware zorg nodig hebben blijven thuis en krijgen Zorg aan Huis. “Men blijft dus thuis wonen, maar men kan wel gebruik maken van de faciliteiten van Laurens. Zoals deelnemen aan activiteiten die worden georganiseerd, het verstrekken van maaltijden of zorg afnemen van gedurende 24 uur per dag” Hergerborch is eigendom van Laurens maar de in-aanleunwoningen van 3B Wonen
“Samen met 3B Wonen gaan we bekijken wat de mogelijkheden zijn voor de
toekomst. Nog niet zeker is wat er met het gebouw gebeurt. De in-en aanleunwoningen blijven gewoon in gebruik.” Iedereen die nu nog in Hergerborch gaat wonen weet dat dit tijdelijk is.
“We zijn met iedereen in gesprek; niet alleen met de bewoners en de medewerkers, maar ook met de andere gebruikers van het gebouw. Want ook het souterrain wordt volop gebruikt, evenals de Koepel,” aldus locatiemanager Jeroen van Basten Batenburg.
Op dit moment wonen er 45 senioren in Hergerborch met een gemiddelde leeftijd tussen de 85 en 90 jaar. “We gaan uit van de wens van de bewoner als het gaat over de plek waar men graag heen wil.”

Bergschenhoek
Al geruime tijd is men in gesprek en met voorbereidingen bezig voor de bouw van een nieuwe locatie voor kleinschalig wonen in Bergschenhoek; op de plek in de Oranjebuurt waar voorheen de gemeentewerf gevestigd was.
“Een huis locatie, bestaande uit zeven huiskamers voor 56 bewoners met dementie die allemaal complexe zorg nodig hebben. Vergelijkbaar met de werkwijze als in De Oudelandse Hof. We zijn bij blij dat er een nieuwe locatie bij gaat komen in Bergschenhoek, zodat we in alledrie de kernen van Lansingerland mogelijkheden kunnen bieden aan mensen die zware zorg nodig hebben.”
Verhuizing Sluiting
De verhuizing en sluiting van Hergerborch duurt nog even, maar men wilde de boodschap graag zo vroeg mogelijk brengen om over een lange periode te beschikken om alle zaken zorgvuldig te verwerken.
“Het was voor alle belanghebbenden een onprettige boodschap, maar we hebben nu ruim de tijd om met iedereen persoonlijk te gaan bekijken hoe de toekomst er uit kan gaan zien.”
Deze week op de Voorpagina

Zoeken


Copyright © Nieuws- en advertentieblad De Heraut 2015 | Design by De Heraut