Wekelijks nieuws en meer uit Lansingerland e.o. |
_________________________ _________________________

  Bedrijven in Lansingerland

Bedrijvengids
_________________________ _________________________

  Gemeente

Lansingerland
   Bergschenhoek
   Berkel en Rodenrijs
   Bleiswijk

 Gemeentenieuws

 Meer nieuws

N470
N209

  Links

Knmi
Google
Postadres:

Postbus 43

2650 AA, Berkel en Rodenrijs

Tel: 010 - 511 88 92

Fax: 010 - 511 48 65


  Het weer

Het weer


RSS feed
Firefox

Nijmeegse Vierdaagse; het grootste openluchtfeest van Nederland

 Foto nr. 1
De Berkelse LINA’s met v.l.n.r. Leny Hendriks, Ilone Ammerlaan,
Nina en Anneke Hoogerbrugge, Foto: Frank Hendriks.


Nijmegen – Veel mensen kijken met belangstelling naar het jaarlijks terugkerende evenement, dat de Vierdaagse van Nijmegen heet. Radio, televisie en dagbladen staan er bol van. Maar zelf ervaren hoe het is, hoe het voelt en vooral wat er allemaal gebeurt, blijft toch het beste. In de oudste stad van Nederland waren ook veel Lansingerlanders te vinden. Aan de hand van vier geroutineerde langeafstandlopers was het zelfs een leerzaam proces.

Rien Kuyvenhoven

En ze doen het allemaal voor het Vierdaagse Kruis. Het kruis voor betoonde marsvaardigheid. Een stukje metaal dat in 1909 werd ingevoerd is een onderscheiding oftewel een officiŽle beloning voor deze sportprestatie.
Maar de Nijmeegse Vierdaagse kent meer. Voor de lopers die al meerdere keren op de Wedren (start en finishplaats) is geweest, is het een routineklus om in het doolhof het juiste loket te vinden voor inschrijving en het ontvangen van de startkaart. Nog steeds blijkt het gesprek te gaan over de in 2006 afgelaste editie waar door de warmte sporters in nood kwamen en zelfs sterfgevallen plaatsvonden.
Nuttige tips waren daardoor best op zijn plaats. Want waar normaal gesproken altijd wordt gepraat over het vooral tijdig drinken krijgen we gelijk het advies om ook op tijd vast voedsel tot je te nemen om het zoutgehalte op peil te houden. Je wandelsokken binnenstebuiten te keren voor je ze aantrekt om het geheel naadloos om je voeten te laten sluiten.
De zorgzaamheid is er weer als we op de eerste dag de beruchte dijk tussen Oosterhout en Nijmegen opgaan: “Zijn de flesjes gevuld, want het is warm!”.

Dit allemaal nadat we het dorp Elst gepasseerd zijn waar, het moest haast wel, de hele bevolking een snipperdag lijkt te hebben opgenomen. Daar waar de burgemeester, met de notabelen van het dorp en het hoofd van de politie en brandweer, een defilť afneemt. Waardoor je, ook in het vervolg van deze vier dagen wandelen, gaat denken ‘wie kijkt nu eigenlijk naar wie’. Want vier dagen door het Gelderse brengt zoveel mensen op de been dat juist de lopers ogen te kort komen om het allemaal te aanschouwen. Mensen (lees: vooral studenten) die al vroeg in de morgen de eerste lopers voor de vijftig kilometer uitgeleide doen. De complimenten: “wat zien jullie er goed en fris uit”, doen de meeste lopers, net uit bed, glimlachen. Vooral als er nog met dubbele tong aan wordt toegevoegd: “Maar als ik straks lekker geslapen heb, wil ik de strijd wel eens met jullie aangaan”. Een eindje verder werd een minuut stilte gevraagd door ťťn van de jongere “uit respect voor al deze lopers”.

Sociaal contact
En je ziet ze in allerlei gradaties deze dagen om je heen lopen. Van jong tot oud, van ervaren tot lopers die voor het eerst de stoute schoenen hebben aangetrokken. Het sociale contact blijkt ook heel belangrijk te zijn als we aan de praat raken met een naar schatting dikke zeventiger uit Den Haag. Op de vraag wat ze er nog leuk aan vindt om van die lange afstanden te lopen geeft ze als eerste motivatie: ‘Ik spreek hier in vier dagen tijd meer mensen dan in de driehonderd en zestig dagen in mijn woonplaats. Maar natuurlijk ook om fit te blijven, ik heb het hier altijd zo naar mijn zin”.
De meeste dorpen die door de karavaan worden aangedaan zijn onherkenbaar in vergelijking met de rest van het jaar. Op iedere hoek van de straat staat wel een orkest of harmonie. De dorpen hebben dagen werk achter de rug om met eigen thema’s er voor de gasten (lees: Vierdaagse lopers) een echt feest van te maken. Het uit 270 inwoners bestaande Linden had als thema ‘crisis in het dorp’. De meest uiteenlopende en vindingrijke creaties waren er te zien met op de hoek de bijna niet meer weg te denken harmonie van het dorpje. En dat allemaal onder het motto ‘met humor en muziek kom je de dag wel weer door’. De waardering voor de steun is groot bij de sporters in de bruisende omgeving van Nijmegen.
De derde dag met enkele uren regen zou de tocht vanaf Groesbeek een ware happening worden langs de vele campers, caravans en andere onderkomens die waren gecreŽerd waar de vergelijking met de toerritten op de L’Alpe d’Huez en Mont Ventoux niet zou misstaan.

Een stukje Lansingerland
Regen ook voor het viertal van de LINA’s uit Berkel, die na de tocht van Walk Challenge China 2008, ook nu weer present waren in Nijmegen. Bruisend was het vooral op de Wedren waar Wipneus en Pim als DJ’s het volksvermaak in goede banen wisten te leiden. Het betekende een ware ondersteuning voor de groep Berkelse lopers die zich hadden omgedoopt tot Langzamelanders (niet de meest toepasselijke naam voor een stel fanatieke kilometervreters, maar zij krijgen voor volgend jaar een herkansing).
Met radioreporter Fred Valkenburg achter het keyboard, mister TOGB Jan van Rossum als zanger werd Nederlandse grootste openluchtfeest voor de deelnemers iedere dag een apotheose van het hoogste soort.
Dagen van kilometers waarvan soms werd gezegd dat het lopen eigenlijk een hinderlijke onderbreking was tijdens deze dagen in Nijmegen. Vier dagen waarin uiteindelijk van de ruim 41.000 deelnemers er 37.106 over de eindstreep kwamen. Een slotdag waarbij de burgemeester van Nijmegen Thom de Graaf hoogstpersoonlijk de lopers met zijn applaus begeleidde in een stad waar alles uit de kast was gehaald en waar achter de dranghekken hele families hun favorieten kwamen ondersteunen in de laatste meters over de Via Gladiola.
Na de dagelijkse 12.000 liter koffie in de morgenuren mocht nu op een ander recept het feest een vervolg krijgen. Want Nijmegen ging op de laatste dag nog eenmaal helemaal los.
En dat even nadat de deelnemers geconfronteerd waren met het feit dat het ook anders kon toen de hele stoet langs het Nijmeegse Radboud Ziekenhuis liep waar veel bedden met zieken buiten stonden.
Een loopster die net als veel anderen tranen in haar ogen had van de pijn aan haar voeten gaf het goed weer: “Wat zeur ik nu eigenlijk, hier krijg ik pas kippenvel van!”

Foto nr. 2
Via Gladiola op de laatste dag waar de lopers een
warm onthaal kregen. Foto: Ilone Ammerlaan.

Deze week op de Voorpagina

Zoeken


Copyright © Nieuws- en advertentieblad De Heraut 2015 | Design by De Heraut