Wekelijks nieuws en meer uit Lansingerland e.o. |
_________________________ _________________________

  Bedrijven in Lansingerland

Bedrijvengids
_________________________ _________________________

  Gemeente

Lansingerland
   Bergschenhoek
   Berkel en Rodenrijs
   Bleiswijk

 Gemeentenieuws

 Meer nieuws

N470
N209

  Links

Knmi
Google
Postadres:

Postbus 43

2650 AA, Berkel en Rodenrijs

Tel: 010 - 511 88 92

Fax: 010 - 511 48 65


  Het weer

Het weer


RSS feed
Firefox

Van Dullink NVM Makelaars ziet eerste herstel woningmarkt


Het team van Van Dullink NVM ziet lichtpuntjes.

Berkel en Rodenrijs - Na drie kwartalen van prijsdaling en afname van het aantal transacties zijn er in het tweede kwartaal in totaal 32.000 woningen verkocht, een stijging van 26 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009. De prijs van een gemiddelde woning is gestegen met 1,4 procent. Vorige week presenteerde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) haar kwartaal cijfers.

“Er is nog geen sprake van een structureel herstel”, aldus Van Dullink NVM makelaars. “Toch zien wij de eerste lichtpuntjes. Het consumentenvertrouwen lijkt iets terug te komen”. Niettemin ligt het aantal verkochte woningen 33 procent onder het tweede kwartaal van 2008. De prijs van de gemiddelde woning bedraagt 225.000 euro tegenover 219.000 euro in het eerste kwartaal van 2009.
Van Dullink NVM Makelaars ziet dat het aanbod nog steeds toeneemt. “De consument heeft, wanneer hij op zoek gaat naar een woning, de keuze uit zo’n 15 woningen. Dit verschilt sterk per regio en per type woning”. Er staan ruim 160.000 bestaande woningen te koop, met een gemiddelde verkooptijd van zes maanden. 21 Procent van de woningen staat inmiddels een jaar of langer op de markt.
Van Dullink NVM Makelaars: “Belangrijk bij een snelle en succesvolle verkoop is de vraagprijs. Zoals wij reeds eerder hebben aangegeven: die moet reŽel zijn! Als je bedenkt dat de gemiddelde vraagprijs in Nederland op § 306.000 ligt en de verkoopprijs op § 225.000, dan begrijpt iedereen dat dat een probleem oplevert”.

Prijsverschillen per regio
Zoals altijd verschilt de prijsstijging in de verschillende regio’s. Er zijn significante verschillen tussen de 76 NVM-regio’s. Van Dullink NVM makelaars: “Wat opvalt in de markt is dat juist woningen met een scherpe vraagprijs, in een perfecte staat van onderhoud verkerend en op een goede locatie liggend vandaag de dag het snelst verkocht worden. Zorg je daarbij voor een optimale presentatie van de woningen ťn creŽer je veel aandacht (reclame, red.) rondom de panden, dan neemt de kans op een succesvolle transactie flink toe”.
De toename van het aantal te koop staande woningen leidt in het tweede kwartaal niet tot een gemiddelde prijsdaling. De m≤-prijzen voor zowel de dure als de goedkope woningen stijgen. De prijsstijging van de dure woningen (de bovenste 25 procent) ligt met 1,6 procent boven de 1,1 procent voor de goedkopere woningen (onderste 25 procent).

Positief effect NHG
Het besluit van het kabinet om de Nationale Hypotheekgarantie te verhogen van 265.000 naar 350.000 euro is door de NVM en Van Dullink NVM makelaars met veel enthousiasme ontvangen. Hiermee zijn huizenkopers verzekerd van overheidssteun als zij om welke reden dan ook hun hypotheek niet meer kunnen aflossen. Bovendien profiteren ze van een lagere rente. Van Dullink NVM makelaars: “De NVM heeft maandenlang via verschillende kanalen gelobbyd om dit voor elkaar te krijgen. Dat geeft dan een goed gevoel. We verwachten dat het een positief effect geeft op de huizenmarkt”.
Deze week op de Voorpagina

Zoeken


Copyright © Nieuws- en advertentieblad De Heraut 2015 | Design by De Heraut