Wekelijks nieuws en meer uit Lansingerland e.o. |
_________________________ _________________________

  Bedrijven in Lansingerland

Bedrijvengids
_________________________ _________________________

  Gemeente

Lansingerland
   Bergschenhoek
   Berkel en Rodenrijs
   Bleiswijk

 Gemeentenieuws

 Meer nieuws

N470
N209

  Links

Knmi
Google
Postadres:

Postbus 43

2650 AA, Berkel en Rodenrijs

Tel: 010 - 511 88 92

Fax: 010 - 511 48 65


  Het weer

Het weer


RSS feed
Firefox

Start maatschappelijke stage Melanchthon College

Foto
Voorafgaand aan het opruimen van zwerfvuil werden
veiligheidshesjes uitgedeeld.


Berkel en Rodenrijs - Het zal bij de leerlingen van Melanchthon Berkroden in Berkel en Rodenrijs, nog even goed moeten doordringen wat vrijwilligerswerk exact inhoudt. Dat bleek donderdag 2 juli bij de start van de Maatschappelijke Stage. Een aantal vond: Vrijwilligerswerk? Onzin, want dat wordt toch niet betaald? Wethouder Hans de Rijke kwam het even toelichten en nam plaats in een jury, die enkele prijzen mocht uitreiken voor de beste antwoorden.

John Hofman

Vooraf was er in de lokalen een introductiefilm vertoond en werd gevraagd wat een maatschappelijke stage is. Daarna kwamen ze bij elkaar in de hal waar de wethouder uitleg gaf over vrijwilligerswerk. Hij haalde voorbeelden aan zoals vrijwilligerswerk in de zorgsector en speeltuin. Hij zei dat iedereen, dus ook de jeugd, bewust bezig moet zijn met de omgeving en de rotzooi die op straat ligt, in de daarvoor bestemde bakken moet deponeren.
“Het is de basis voor straks”, zei hij. Daarna werden enkele stellingen gedeponeerd, waarbij de leerlingen hun mening mochten zeggen en met ideeŽn mochten komen. Een van de stellingen was: vrijwilligerswerk is belangrijk.
Een behoorlijk aantal vond dat niet zo belangrijk. De een zei: “Ik vind er niks aan, je krijgt er niet voor betaald en een ander vond, toen de Voedselbank ter sprake kwam waar veel vrijwilligers werken, dat de mensen die daar een voedselpakket halen, ‘maar niet zo arm moesten worden’. Zo van: eigen schuld. Er waren ook leerlingen die met goede en doordachte antwoorden kwamen en al een ‘toekomstig’ vrijwilliger bleken te zijn.
Bij de stelling: in Berkel is buiten genoeg te doen, kwamen reacties als: “We willen graag een skatepark of: we willen voetballen zonder in de hondenpoep te stappen, maar ook: een openlucht theater zou mooi zijn. De stelling: ik ben verantwoordelijk voor de buurt, viel bij sommige verkeerd.
“Daar is de gemeente voor”, zo werd geantwoord, maar een aantal zei dat als je zelf iets neergooit, het ook zelf moet opruimen. En zulke antwoorden hoorde de wethouder graag.
Hierna kreeg een aantal leerlingen door de wethouder een veiligheidshesje uitgereikt plus een ‘grijpstok’ om daarna in groepjes de wijk in te gaan om de rommel op straat op te ruimen. Er werd inderdaad nogal wat zwerfvuil gevonden! Tenslotte ging men omstreeks 14.00 uur naar de werf van afdeling Beheer en Onderhoud voor de feestelijke afsluiting. Het was tevens het einde van een leerzame lesdag waarbij de leerlingen zeker anders zijn gaan denken over vrijwilligerswerk, want zonder dat zouden er in Nederland heel veel dingen niet kunnen.

Deze week op de Voorpagina

Zoeken


Copyright © Nieuws- en advertentieblad De Heraut 2015 | Design by De Heraut