Wekelijks nieuws en meer uit Lansingerland e.o. |
_________________________ _________________________

  Bedrijven in Lansingerland

Bedrijvengids
_________________________ _________________________

  Gemeente

Lansingerland
   Bergschenhoek
   Berkel en Rodenrijs
   Bleiswijk

 Gemeentenieuws

 Meer nieuws

N470
N209

  Links

Knmi
Google
Postadres:

Postbus 43

2650 AA, Berkel en Rodenrijs

Tel: 010 - 511 88 92

Fax: 010 - 511 48 65


  Het weer

Het weer


RSS feed
Firefox

VVD-kamerlid Ton Elias op bezoek bij de afdeling van Lansingerland

Foto
Ton Elias presenteerde zijn veertig-punten programma
met verve. Foto: John Hofman.


Lansingerland - Maandag 22 juni organiseerde de VVD in Lansingerland in samenwerking met de afdelingen van Zoetermeer en het Westland een debat over ondernemerschap in Nederland. Tweede Kamer lid Ton Elias kwam veertig VVD-punten voor ondernemers presenteren en was bereid de discussie aan te gaan met de ondernemers. Daar waren er echter niet veel van aanwezig, de avond telde zo’n 25 belangstellenden. Hierdoor liet Elias zich niet afschrikken en hij presenteerde zijn veertig-punten programma met verve.

Riemke Overal

Na zijn journalistieke carrière heeft Elias als manager bij Aegon gewerkt waarna hij zijn eigen PR bedrijf is gestart. Nu zit hij sinds vijf maanden in de Tweede kamer. Als ondernemer is hij tegen verschillende dingen aangelopen die hij nu vanuit de Kamer wil veranderen. “De VVD is nog steeds de partij waar ondernemend Nederland iets aan heeft.” En dat is nodig, want naar de mening van Elias hebben veel politici geen idee hoe belangrijk ondernemers zijn voor de Nederlandse economie. Ondernemers worden vaak nog een beetje vies aangekeken als kapitalistische winstmakers, terwijl ze er wel voor zorgen dat bijvoorbeeld hun werknemers de hypotheek kunnen betalen. Het geld moet wel ergens vandaan komen. Elias heeft met partijgenoten veertig punten beschreven die van groot belang zijn voor een beter ondernemingsklimaat in Nederland.

Minder regels
Als het aan de VVD ligt verdwijnt een groot aantal regels, waardoor een ondernemer bijvoorbeeld niet een week bezig is met het invullen van formulieren om in aanmerking te komen voor een opdracht van ¤ 50.000,-.
Ondernemers zouden zelf moeten kunnen beslissen over koopzondagen.
Bedrijven met minder dan 100 werknemers zouden geen verplichte ondernemingsraad moeten hebben. Het ontslagrecht moet versoepeld worden, en het moet makkelijker worden tijdelijke contracten te verlengen. Zes punten betreffen een belastingverlaging of –vrijstelling. Waar de regels voor de ondernemers afnemen, krijgt de overheid er een aantal bij. Inmiddels moet het Rijk zijn opdrachtnemers binnen 30 dagen betalen, dat was 45. Ook vindt de VVD dat de overheid niet mag concurreren met het MKB. Bij het verlenen van vergunningen moet de overheid op tijd reageren: gebeurt dat niet, dan wordt de aangevraagde vergunning automatisch toegekend. Als deze regel wordt ingevoerd, zullen veel nutteloze vergunningen worden afgeschaft, denkt Elias, en gaan ambtenaren wat sneller werken.

Discussie
Tijdens de presentatie van de veertig punten en ook na afloop was er ruimte voor discussie. Sommige VVD-raadsleden waagden zich daaraan, en vroegen onder andere waarom ze Mark Rutte zo weinig zinnige dingen hoorden zeggen in het nieuws. Volgens Elias doet Rutte dat wel, maar moet je een rel trappen om in het nieuws te komen. Voor het fatsoenlijke verhaal is geen ruimte meer. Als je gewoon je ding zegt krijg je of geen aandacht, of wordt de nuance eruit gehaald. Iemand uit het publiek vroeg hoe deze veertig punten in de verkiezingscampagne terecht moeten komen. Elias bleek niet van plan de boer op te gaan met de veertig punten: daar trek je geen kiezers mee. De drie speerpunten van de VVD zijn economie, integratie en verkeer/veiligheid. Met een heldere lijn op deze punten moet de VVD bij de komende verkiezingen weer gaan groeien, aldus Elias.

Deze week op de Voorpagina

Zoeken


Copyright © Nieuws- en advertentieblad De Heraut 2015 | Design by De Heraut