Archief - Nieuwsblad De Heraut

Postadres:

Postbus 43

2650 AA, Berkel en Rodenrijs

Tel: 010 - 511 88 92

Fax: 010 - 511 48 65

Feyenoord on Tour strijkt neer bij Soccer Boys

Foto
“We trainen dribbelen, drijven, balcontrole, passeren, trappen
en techniek van het kappen en draaien. We oefenen op inzicht en
hoe je de ruimte kunt verdelen,” legt Wijnsteker uit.


Bleiswijk – Als Moulijntjes en Gullits in de dop hingen ze aan de lip van de trainer; de vijftig jeugdige deelnemers die zich donderdagochtend meldden op het terrein van voetbalvereniging Soccer Boys om twee dagen voetbaltraining te volgen van Feyenoorder Ben Wijnstekers. (meer)

Jeugdspeelweek in de startblokken

Foto
Zoals op de foto te zien is helpen ook bedrijven uit de omgeving
om de spullen op tijd op het parkeerterrein bij 't Zeeltje te krijgen,
want voor je het weet is het alweer 8 augustus!


Bleiswijk - Het huttendorp in Bleiswijk start dit jaar op maandag 8 augustus om tien uur. Dit betekent een week lang gratis feest voor alle kinderen van de basisscholen. (meer)

Wmo-Raad vol enthousiasme aan de slag

Foto
De huidige Wmo-raad die er de schouders onder zet. Met zittend v.l.n.r.
Sjaak van der Pluijm, Henk Bleumink, Daphne Donkersloot en Petra Verhoef.
Staand v.l.n.r. Joke van Laviere, Ugur Arisoy, Gerda de Ruiter en Johan van Hartingsveldt.Lansingerland - De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) is een belangrijke wet, die de belangen van alle burgers raakt. De Wmo stelt gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de maatschappelijke ondersteuning. (meer)

Jongeren stappen op de fiets richting Wereldjongerendagen

Foto
Donderdagochtend wordt de groep fietsers uitgezwaaid
vanaf de verzamelplaats voor de r.k. kerk aan de
Noordeindeindseweg in Berkel en Rodenrijs.


Lansingerland – Eens in de drie jaar worden ergens in de wereld de Wereldjongerendagen georganiseerd; ditmaal in het Spaanse Madrid van 16 tot 21 augustus. Vanuit Oostland stapt donderdagochtend 28 juli een groep van acht jongeren en drie begeleiders op de fiets om de reis naar Madrid op de pedalen af te leggen. (meer)

“Ineens wist ik dat er iets niet in orde was”

Foto
Henk Cornelissen op de zorgboerderij Buitengewoon.
Foto: Martien de Man.


Bergschenhoek - In de gang hangt een foto van zijn gloriedagen als keeper bij voetbalclub BVCB: Henk Cornelissen zweeft door de lucht om het schot van de legendarische Willem van Hanegem te keren. Hij herinnert zich die oefenwedstrijd tegen AZ ‘67 nog goed. (meer)

Leerlingenraad De Gouden Griffel laat voetbalgoaltjes plaatsen

Foto
De leerlingen van de Gouden Griffel zijn blij met de
nieuwe spelmogelijkheid.


Berkel en Rodenrijs - Op de laatste schooldag voor de zomervakantie was het eindelijk zover. De goaltjes konden, eindelijk, in gebruik genomen worden. (meer)

Inspiratieboek Mooi glaslandschap

Foto
Aan het boek Mooi glaslandschap is een dvd toegevoegd.

Regio - Kassen zijn prominente verschijnselen in het landschap. Maar zijn ze ook mooi? Hoe kan de glastuinbouw bijdragen aan een fraaier landschap? Zeker nu nieuwe kassen groter en hoger zijn dan ooit tevoren wordt zorgvuldige inpassing in het landschap steeds belangrijker. (meer)

Wagen volgeladen

Berkel en Rodenrijs – De politie kon in de omgeving van de Rozenoord drie mannen in de leeftijd van 17, 18 en 19 jaar aanhouden. In hun auto werden tal van spullen aangetroffen die waarschijnlijk van diefstal afkomstig zijn. Er wordt een uitgebreid onderzoek ingesteld.

Ruit met baksteen ingegooid

Bleiswijk – Na een ruit met een baksteen te hebben ingegooid kwamen onbekenden in het weekend een bedrijf binnen aan de Hoefweg. Uit het kantoor werden spullen ontvreemd en ook verdween er geld. De onbekende en ongenode bezoekers lieten een flinke ravage achter.

Ruit opengesneden

Berkel en Rodenrijs – Bij een bedrijf aan de Nobelsingel werd in de vroege ochtend van zaterdag 23 juli een stuk uit een ruit gesneden, waarna onbekenden enkele geldautomaten open braken. De politie stelt een onderzoek in naar de daders.

Niets ontvreemd

Berkel en Rodenrijs – In de nacht van zaterdag 23 op zondag 24 juli kwam er een melding binnen van een inbraakpoging aan de Zwanenbloemstraat. Een raam aan de voorzijde bleek opengebroken, maar vooralsnog leek er niets vermist uit de woning.

Rijden zonder rijbewijs

Berkel en Rodenrijs – Tijdens een controle in de Oosterscheldestraat bleek een 20-jarige Berkelaar zonder geldig rijbewijs achter het stuur te zitten.
Hier kreeg hij een proces verbaal voor.

Op vakantie

Berkel en Rodenrijs – De bewoners waren op vakantie en daar hebben onbekenden misbruik van weten te maken door in te breken in een woning aan de Pinksterbloemlaan. Men bleek zowel sieraden als een computer meegenomen te hebben.

Huis doorzocht

Berkel en Rodenrijs – Van een woning aan de Koekoeksbloemstraat werd op 19 juli een raam verbroken van de eerste etage, bereikbaar via het schuurtje.
Het hele huis werd doorzocht en nog niet precies duidelijk was of er iets werd vermist.

Auto’s vernield

Bergschenhoek – In de wijk Boterdorp bleken diverse auto’s vernield te zijn. In de nacht van 23 juli kon de politie een 16-jarige Berkelaar aanhouden die van alles in zijn jaszak had zitten. De spullen bleken afkomstig uit en van auto’s in de directe omgeving.

Alcoholcontrole

Bergschenhoek – Aan de Rottebandreef werd tijdens een controle een automobilist aangehouden die 308ugl bleek te blazen. Hij kreeg een proces verbaal voor rijden onder invloed.

Te snel er voorbij

Bergschenhoek – Op de N209 werd de politie 21 juli ingehaald door een supersnelle automobilist. Hij werd aan de Bergweg-Noord staande gehouden waarna bleek dat hij te diep in het glaasje had gekeken. De 37-jarige Hoeksenaar blies 475ugl en kwam daarmee in aanmerking voor een proces verbaal.

Op weg naar huis

Bleiswijk – Een Bleiswijker die op weg naar huis was werd 21 juli staande gehouden. Bij controle bleek hij 540ugl te blazen. De 46-jarige Bleiswijker kon rekenen op een prent.

Berkel en Rodenrijs

Eindfeest Rotonde
Berkel en Rodenrijs - Zaterdag is het Eindfeest van de Rotonde; op deze avond zullen er geen band optreden maar zullen meerdere Dj's de meest faute plaatjes draaien en is het de bedoeling dat de bezoekers zich zo belachelijk mogelijk uitdossen. (meer)

Bergschenhoek

Klaverjassen
Bergschenhoek – Elke donderdag prijsklaverjassen bij Manege Lansbergen, Bergweg-Zuid 135. Aanvang 19.45 uur. Deelname kost ¤ 3,-. Inlichtingen: 06 - 51075578.

Start yogalessen voor senioren
Bergschenhoek - Welzijn Lansingerland start op 17 augustus met nieuwe yogalessen voor senioren in De Smitshoek. (meer)

Bleiswijk

Boodschappendienst Lansingerland
Lansingerland - De boodschappendienst van Welzijn Lansingerland is bestemd voor senioren en mensen met een beperking, wonend in Lansingerland, die niet meer in staat zijn zelf boodschappen te doen. (meer)

Regio

Wandelingen Koornmolengat
Bleiswijk/Zevenhuizen – Elke vrijdag tot 2 september worden natuurwandelingen door en om het Koornmolengat gehouden, onder leiding van Rotta-gidsen. Het KMG is een natuurreservaatje, dat bestaat uit een overgebleven veengebied, met moeras, broekbos, hooilandjes en water. (meer)

Atletiek

Geslaagde test Kievit Jan van de Erve
Bleiswijk - Kievitlid en ultraloper Jan van de Erve gaat op 30 september in Griekenland deelnemen aan de Spartathlon. Dat is een jaarlijks terugkerende wedstrijd van Athene naar Sparta over een afstand van maar liefst 246 kilometer, die binnen 36 uur afgelegd moet worden. Voor een laatste ultieme test kwam Jan in actie in Koln. Op een baan met een rondelengte van 309 meter liep hij met 45 andere ultra’s vanaf vrijdagmiddag 12.00 uur onvoorstelbaar en (bijna) ontelbaar veel rondjes. Na 33,5 uur achtereen rondjes lopen was het doel bereikt en had Jan 246 kilometer in de benen zitten.

Duivensport

P.V. De Vrijheid
Bergschenhoek - Zaterdag 23 juli werden 56 duiven gelost voor een wedvlucht vanuit Orleans Saran; ze vlogen 490km met west-noordwesten wind terug. De eerst aankomende duif had een snelheid van 1179 mpm. De eerste tien die binnen kwamen waren van: 1-5 M. v.d. Ende, 2 A. v.d. Burg, 3-9 J. Straver, 4-10 Comb. M &J de Veld, 6-7 B. v.d. Burg, 8 B.van Rossum.
Dezelfde dag werden er 820 jonge duiven gelost voor een wedvlucht vanuit Pommeroeul; ze vlogen 181km met west-noordwesten wind terug. De eerst aankomende duif had een snelheid van 1320 mpm. De eerste tien die binnen kwamen in de A-ploeg waren van: 1-6 W.v.d. Kooy, 2 B. de Keyzer, 3 J.
Straver, 4 L. v.d. Berg, 5 J. v.d. Berg, 7-10 M. v.d. Ende, 8-9 J.
Burggraaf jr. De eerste tien die binnen kwamen in de B-ploeg waren van: 1-6 A.van Weelden, 2-3-9 B.van Rossum, 4-7-10 J. Zeelenberg, 5 mevr.Paul, 8 A.Hagers. Het poultje werd gewonnen door L. v.d. Berg. Dezelfde dag werden er 199 oude duiven gelost voor een wedvlucht vanuit Pommeroeul. De eerst aankomende duif had een snelheid van 1327 mpm. De eerste tien die binnen kwamen waren van: 1 D. Stedehouder, 2-9-10 A. v.d. Burg, 3-4-5-6 J.
Straver, 7 J. Zeelenberg, 8 C. v.d. IJssel. Het poultje is gewonnen door A.v.d. Burg.

Wielrennen

Jubileumronde van Hoogeveen
Lansingerland - Met aan het vertrek meer dan 50 Nieuwelingen werd het startsein gegeven voor de Jubileumronde van Hoogeveen. Er stond een sterk deelnemersveld met onder andere Pepijn ter Bekke, Niels Potze en Thom Martens en veel kanshebbers voor de overwinning.
Na het starschot vormde zich al snel een kopgroep van 12 renners waarbij Pedaalridder Thom Martens deel van uitmaakte. Er werd een groot gat geslagen met het jagende peloton. In de kopgroep wisselde men constant van positie om de voorsprong te behouden. In de laatste ronde moesten de podiumplaatsen nog worden verdeeld. De sprint werd van ver aangegaan en Pepijn ter Bekke kwam als eerste over de meet, gevolgd door Brian van Rhee en Niels Potze. Thom Martens kwam als 10de binnen.

Pedaalridders aan de start in Ochten
Lansingerland - In de ronde van Ochten stonden Pedaalridders Leen Merison en William de Wolff aan de start. Zij reden als snel mee in de grote kopgroep en vlak daarachter het peloton met daarin Leen Merison van de Pedaalridders Lansingerland. Vijf ronden voor het einde van de wedstrijd werd de kopgroep teruggepakt. In de kopgroep die vervolgens een poging waagde sloot Merison aan. De groep bouwde een voorsprong op van meer dan twee minuten. In de laatste sprint kwam Leen Merison als 14de over de meet, gevolgd door Wlliam de Wolf die 17de werd. Theo Muis mocht de ronde van Ochten op zijn naam schrijven, gevolgd door Andries van Driel en John Oudshoorn.

Vissen

Zomeravondcompetitie van De Bleiberg
Bleiswijk - Woensdag 20 juli is er gevist in de vijver van het Lage Bergse Bos. Het was prachtig weer en windstil. De individuele uitslag was: 1. Aad Bos (9,6kg), 2. Rob van Dijk (2,4kg) en 3. Piet Rotteveel (1,9kg). In de totaalstand is niets veranderd, maar het eindresultaat is nog steeds erg spannend, omdat de onderlinge verschillen minimaal zijn.
De totaalstand na acht wedstrijden is: 1. Kees Hulst(11), 2. Bas Woutersen(12) en 3. Rob van Dijk(14). In de laatste wedstrijd op 27 juli aan de Ant. Lionweg in Bergschenhoek zal beslist worden wie de nieuwe kampioen van 2011 wordt.

Voetbalclubs in Lansingerland beginnen hun oefenperiode

Lansingerland – Deze week zullende voetbalverenigingen uit deze regio hun oefenprogramma beginnen. Eerst zullen de voetballers via diverse trainingen aan hun conditie werken en vervolgens zullen de diverse oefenwedstrijden en het bekerprogramma op de rol staan. (meer)

Meld kauwgom

Lansingerland – Het komt met name in de vakantietijd regelmatig voor dat onbekenden kauwgom op het slot van een deur plakken. (meer)

Dames Berkel ontmoet dames ADO Den Haag

Berkel en Rodenrijs – Ter afsluiting van de viering van het 50-jarig jubileum wordt zaterdag 6 augustus, aanvang 12.00 uur, de wedstrijd Berkel Dames 1 tegen ADO Den Haag Dames 1 gespeeld. De toegang is gratis. (meer)

Werk aan de RandstadRail

Berkel en Rodenrijs – Vanaf 22 augustus rijdt metrolijn E (RandstadRail) iedere tien minuten. En in december van dit jaar kan van Den Haag Centraal direct worden doorgereden naar Slinge. (meer)

Gesprekken met CDA en PvdA over deelname aan college

Lansingerland – In de tweede week van augustus gaan de coalitiepartijen Leefbaar 3B, VVD en ChristenUnie om tafel met het CDA en de PvdA. Ze zullen gesprekken voeren over het vervullen van de ontstane vacature in het college van b. en w. Daar vertrok vorige maand wethouder Rinus Bodbijl (Leefbaar 3B). (meer)

Kade langs Noordeindseweg verstevigd met zandzakken

Foto nr. 1
Geodoek en honderden zandzakken moesten voorkomen
dat het water de polder in kon stromen.Berkel en Rodenrijs - Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft, in nauwe samenwerking met de leden van de plaatselijke brandweer, vrijdagmiddag 15 juli een zwakke kade van de vaart langs de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs verstevigd met zandzakken. (meer)

Herinrichting straat geen succes in ogen van bewoners De Wildert

Foto nr. 1
Michel Aarden is, met een aantal medebewoners, ongelukkig
met hoe hun straat wordt veranderd. Foto’s: John Hofman.Berkel en Rodenrijs – Er wordt door de gemeente veel aan de weg gewerkt.
Met verbeteringen voor ogen. Maar lang niet altijd zijn de omwonenden er blij mee. Soms vanwege de overlast – tijdelijk blijkt ook nog eens heel lang te kunnen zijn - soms vanwege het resultaat. (meer)

Klankbordgroep Planetenweg/Oostersingel niet blij met eindresultaat

Foto
De heren Soetens (l) en Stoffers: “We vragen zo maximaal
mogelijk onveilige situaties op dit traject te voorkomen”.
Foto: John Hofman.


Berkel en Rodenrijs – In september 2010 begon de gemeente met de reconstructie van de Planetenweg en de Oostersingel, een werk dat eind deze zomer klaar moet zijn. Wie denkt dat daarmee een eind komt aan de verkeersoverlast in de Berkelse Noordpolder, komt bedrogen uit. (meer)

Borden Milieudefensie waarschuwen tegen verkeersplannen

Foto
De waarschuwing is duidelijk.

Lansingerland - Milieudefensie heeft onlangs twee grote borden in het Bergse Bos geplaatst om de vele recreanten in het gebied te waarschuwen tegen de desastreuze verkeersplannen van de overheid. (meer)

Brandweer door omleiding verrast?

Berkel en Rodenrijs – De wegwerkzaamheden in de gemeente leiden onvermijdelijk tot overlast en problemen met de bereikbaarheid. De omleidingsroutes die worden ingesteld zijn soms, zoals bij het werk aan de Planetenweg en de Oostersingel, aan verandering onderhevig. (meer)

De wethouder aan het woord over wegwerkzaamheden

Foto:
Wethouder Henk de Paepe (L3B) heeft begrip voor
de zorgen van de omwonenden bij wegwerkzaamheden.


Berkel en Rodenrijs – Wethouder Henk de Paepe (L3B) heeft begrip voor de zorgen en de klachten die wijkbewoners hebben als wegen of straten worden heringericht. Overlast door omleidingen of anderszins is onvermijdelijk. (meer)

Aanhouding inbrekers

Bergschenhoek – In de nachtelijke uren van zaterdag 16 juli werd in een woning aan de Rottebandreef een inbreker overlopen door de bewoners. De man probeerde er vandoor te gaan, maar werd later met twee andere verdachten door de politie aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Overval voorkomen

Lansingerland – Vorige week werd een overval op een winkel in Lansingerland door de politie Amsterdam voorkomen. Na intensieve opsporing werd een groep mannen aangehouden die meerdere overvallen in ons land hebben gepleegd. Uit het onderzoek was naar voren gekomen, dat er nog meer overvallen, onder andere in Lansingerland, zouden volgen.

Café ’t Centrum viert 30-jarig bestaan

Foto
Johan en Nel brengen alvast een toost uit op
het jubilerende Café ’t Centrum.


Berkel en Rodenrijs – De hele maand augustus is het feest in Café ’t Centrum aan de Kerkstraat in Berkel Centrum. Want die maand – om precies te zijn zaterdag 6 augustus – is het precies 30 jaar geleden dat Johan Woutersen van start ging met een gezellig dorpscafé in hartje Berkel. (meer)

Gemeente waarschuwt

Lansingerland – De gemeente Lansingerland waarschuwt op haar website voor het bedrijf ‘Zeker en Mobiel’ dat (langjarige) contracten aan eigenaren van woningen voor het ontstoppen en reinigen van riolering op particulier terrein aanbiedt. (meer)

Algemene waarschuwing tegen babbeltrucs

Lansingerland – De politie Rotterdam-Rijnmond heeft de afgelopen tijd regelmatig meldingen van oplichting door middel van een babbeltruc ontvangen. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters een ander proberen te beroven. (meer)

Wandelgroep maakt zich op voor Nijmeegse Vierdaagse


De lopers uit de Lansingerlandse groep komen de laatste dag allemaal met hetzelfde T-shirt over de eindstreep.

Lansingerland – Als op 19 juli de eerste lopers zich melden aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse zijn er maanden van tevoren al bergen werk verzet om alles in goede banen te leiden. Zo ook bij de groep die dit jaar voor de tiende keer vanuit Lansingerland vertrekt met 35 deelnemers. (meer)

Stichting Stop Geluidsoverlast HSL: “Tweede Kamer onvolledig geïnformeerd”

Lansingerland – Minister Schultz-van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft de Tweede Kamer onvolledig geïnformeerd over het feit dat geluidsnormen voor de Hoge Snelheidslijn (HSL) in Lansingerland niet worden overschreden. Dit stelt de Stichting Stop Geluidsoverlast HSL in een verklaring naar aanleiding van een recente brief van de minister aan de Tweede Kamer.
(meer)

Help mee, bel 112…

Lansingerland - De politie Rotterdam-Rijnmond houdt tijdens zomermaanden extra toezicht en surveilleert extra op straat. Helaas kunnen de agenten niet overal tegelijk zijn. Wie iets verdachts in de straat ziet, moet niet aarzelen en de politie (112) bellen. Een ieder kan ook zelf iets doen om het inbrekers lastig te maken. (meer)

Vriendschapsbanden verstevigd tijdens Internationaal Jeugdbrandweerkamp


Leon Hoek (tweede van rechts) en Kees Lagendaal (links) kregen een eremedaille opgespeld als waardering voor hun jarenlange vrijwillige inzet voor de brandweerkampen.

Bleiswijk - Ze stonden zaterdag 9 juli keurig in het gelid, de ruim 350 jongeren en hun begeleiders uit diverse landen om de officiële opening van het tot nu toe grootste Jeugdbrandweerkamp ooit in Nederland gehouden. Enkele oude brandweerwagens kwamen daartoe met loeiende sirenes het terrein in het Hoge Bergse Bos op gereden. (meer)

Vierde triatlon in successie staat open voor aanmelding


De fietstocht van en voorgaand jaar. De dag gaat altijd door, ook als het weer wat minder is.

Lansingerland – Voor het vierde achtereenvolgende jaar zal de Stichting Welzijn Lansingerland een triatlon organiseren voor 55-plussers. Een recreatieve dag waarvoor men zich nu vast kan aanmelden. Wie zich voor 1 augustus laat noteren kan op 15 augustus genieten van de unieke dag. (meer)

Professionele bluesband in De Bree 14


Hans Kühbauch.

Bleiswijk - Hij speelt in twee formaties, basgitarist Hans Kühbauch uit Bleiswijk. Deze keer, zaterdag 16 juli, komt hij met The Crossroad Bluesband naar eet- en muziekcafé De Bree 14 in Berkel en Rodenrijs. Wie van blues houdt, mag deze avond niet missen. (meer)

Berkel en Rodenrijs

Bingo KBO
Op vrijdag 15 juli is er een bingomiddag in het tuinpaviljoen van Huize Sint Petrus. Aanvang 14.00 uur. Iedereen die van gezelligheid en een spelletje bingo houdt, is welkom.

Stevige rock in de Rotonde
Op zaterdag 16 juli wordt er stevige rock gespeeld in de Rotonde. Op het podium staan Kirk Dik Dik and the Bongos en de band Divine Rebellion. Eerstgenoemde band treedt vaker op in de regio, bijvoorbeeld afgelopen Koninginnedag in Pijnacker. De band maakt van ieder optreden een feestje. De tweede band, Divine Rebellion, speelt een soort grunge-achtige alternatieve rock. Sommige nummers lijken een beetje op Soundgarden. Twee geweldige bands die garant staan voor een avond met snoeiharde muziek. Rotonde is te vinden op het Hogeland 15. Entree ¤ 5 voor niet-leden en ¤ 2,50 voor leden. Deuren gaan open om 21.00 uur.

Klaverjassen Activiteitenclub ‘De Naeld’
Op dinsdagmiddag 19 juli organiseert Activiteitenclub De Naeld een gezellige klaverjas- en rummikub/memorymiddag in gebouw De Naeldhorst, Van Naeldwijcklaan. Zaal open 13.00 uur, aanvang 13.30 uur. Inlichtingen: R. Huijnen, tel. 010 – 511 75 26.

Sponsorklaverjassen Huize Petrus
Op dinsdag 19 juli is er een sponsorklaverjasavond in Huize Sint Petrus, waarvan de opbrengst gebruikt zal worden voor de aanschaf van nieuwe rolstoelen in het huis. Aanvang 20.00 uur in de koffiezaal waar vanaf 19.30 uur koffie en thee klaar staan.

Koffietijd met de Vrouwen van Nu
Tijdens de zomerstop ontmoet het bestuur van Vrouwen van Nu afdeling Berkel en Rodenrijs de leden graag voor een kopje koffie en een gezellig praatje op woensdag 20 juli vanaf 10.30 uur bij Edelweiss (naast Albert Heijn aan het Westerwater). Er is altijd een aantal bestuursleden aanwezig.


Bergschenhoek

Oud papier actie Bergschenhoek
Op donderdag 14 juli wordt er oud papier opgehaald door basisscholen in Bergschenhoek. Het papier kan tot ca. 18.45 uur op de kliko-verzamelplaats worden neergezet. De ophalers vragen geen lege kartonnen dozen neer te zetten (het papier mag wel in een kartonnen doos, niet in plastic zakken). De opbrengst is bestemd voor de scholen.

Aquarelcursus 55+
Welzijn Lansingerland start op 15 september met een nieuwe aquarelcursus zowel voor beginners als gevorderden. De cursus bestaat uit elf lessen inclusief één introductieles. De kosten bedragen ¤ 75, de lessen worden gegeven op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in De Smitshoek, Smitshoek 18a. Informatie en/of opgeven: Magda de Wit, mw@swsl.nl , 06 – 15054328, 010 – 5226015. Zie ook www.welzijnlansingerland.nl .


Bleiswijk

Koffie/inloopochtend
Elke donderdag is er van 09.30 tot 11.30 uur in het gebouw van de gereformeerde kerk, Dorpsstraat, gelegenheid om koffie te drinken en een praatje te maken. Iedereen is van harte welkom.

Creaclub 55+
Welzijn lansingerland organiseert binnen het project ‘betrokkenheid en verbinding’ iedere donderdagmiddag een creamiddag in De Leeuwerik, Leeuwerikstraat 2. Tijd: 13.30 tot 15.30 uur. Een ieder is van harte welkom. Informatie: Magda de Wit, mw@swsl.nl , tel. 06 - 15054328 of 010-5226015. Zie ook www.welzijnlansingerland.nl .


REGIO

Wandelingen Koornmolengat
Bleiswijk/Zevenhuizen – Elke vrijdag tot 2 september worden natuurwandelingen door en om het Koornmolengat gehouden, onder leiding van Rotta-gidsen. Het KMG is een natuurreservaatje, dat bestaat uit een overgebleven veengebied, met moeras, broekbos, hooilandjes en water. Het geeft een indruk hoe onze omgeving er ooit heeft uitgezien. De gidsen vertellen over het ontstaan van het landschap en over de flora en fauna. Verzamelen bij de brug over de Hennipsloot, nabij restaurant De Roerdomp, in Zevenhuizen. Vertrek 19.00 uur.

Aanleg Annie M.G. Schmidtpark ligt tijdelijk stil

Lansingerland – De aanleg van het Annie M.G. Schmidtpark ligt tijdelijk stil. De gemeente wil risico’s, zoals de sanering en het verleggen van een hogedrukgasleiding, uitschakelen. Een aangepast ontwerp wordt in september aan de gemeenteraad voorgelegd. Dat antwoordt het college van b. en w. aan PvdA-fractievoorzitter Gerard Bovens van de gemeenteraad. (meer)

Leerlingen voortgezet onderwijs ontdekken carrièrekansen in tuinbouw

Lansingerland - Onderwijs en bedrijfsleven werken in de Stichting Youth2Grow in Greenports samen om leerlingen in het MBO, HAVO en VWO te informeren over hun leer- en carrièrekansen en toekomstperspectief in de Nederlandse tuinbouw. Het innovatieve en duurzame karakter van de sector verdient meer aandacht en waardering, evenals haar niet geringe bijdrage aan de nationale economie, aldus de initiatiefnemers.
(meer)

Gemeenteraad wil Vrijwilligers Informatie Punt

Lansingerland - Een Vrijwilligers Informatie Punt is nodig in Lansingerland, meent een meerderheid van de gemeenteraad. Een VIP, zoals het nu al wordt genoemd, kan de maatschappelijke stages van middelbare scholieren coördineren en vrijwilligers en organisaties met elkaar in contact brengen. In een motie, ingebracht tijdens de raadsvergadering op 23 juni over de Kadernota, wordt het college verzocht om te komen tot duidelijke keuzes die leiden tot een professioneel VIP. Deze moet worden ondergebracht bij een maatschappelijke organisatie, zoals de bibliotheek. (meer)

Jeugd en jongeren: raad bezuinigt èn investeert

Lansingerland - Het kan veel beter met de speel- en ontmoetingsplekken voor jongeren in Lansingerland. Deze conclusie kan worden getrokken nadat twee moties zijn aangenomen in de raadsvergadering van 23 juni, die oproepen tot het verbeteren en aanleggen van zogenaamde ‘trapveldjes’. Hoewel de gemeente in verschillende stukken en op de website aangeeft veel aandacht te hebben voor mogelijkheden voor kinderen en jongeren om elkaar buiten te ontmoeten en te spelen, komt daar kennelijk zo weinig van terecht dat GroenLinks en de VVD hierover twee afzonderlijke moties indienden. Beide zijn met algemene stemmen aangenomen.
(meer)

Verloren en gevonden


Bleiswijk - Heeft iemand maandagavond 4 juli j.l. bij de gevel van Plaats 53 of 55 in Bleiswijk een oud presenteerblad met molenmotief gevonden? Per abuis daar achtergelaten als erfstuk. S.v.p. contact 0182 - 372697.

Winkeliers teleurgesteld over komst FOC


Voor de deur van het gemeentehuis in Bleiswijk demonstreerden winkeliers tegen de komst van het Factory Outlet Center.

Bleiswijk - Lansingerland zal onderdak bieden aan Nederlands vierde Factory Outlet Centre. Het zal gevestigd worden bij het toekomstig bedrijventerrein Bleizo, ten noorden van Bleiswijk langs de A12. Zo hebben de gemeenteraden van Lansingerland en Zoetermeer vorige week besloten. Ondanks de grote opkomst van winkeliers, die voor het gemeentehuis demonstreerden met borden, en twee insprekers die een vurig pleidooi tegen de komst van het FOC hielden, stemde de meerderheid van de gemeenteraad op 30 juni voor de komst van het FOC.
(meer)

Onrust over verhuizing leerlingen van Gouden Griffel naar Zilveren Penseel


De verkeerssituatie bij de Zilveren Penseel is er een van onrust: geen goede oversteekmogelijkheden, busverkeer, forensenverkeer en zich haastende mensen.

Berkel en Rodenrijs – Bij ouders van leerlingen van de r.k. De Gouden Griffel in Westpolder is onrust ontstaan over de aanstaande verhuizing van de jongste kinderen naar het semipermanente scholencomplex bij het RandstalRail-station Berkel Westpolder. De afgelopen weken ontspon zich een levendige discussie via LinkedIn. Donderdag was een delegatie van de ouders in de gemeenteraad om haar zorgen kenbaar te maken.
(meer)

Poolster neemt afscheid van meester Fons en juf Geraldine


Juf Geraldine en meester Fons hebben de Poolster vaarwel gezegd. Foto: Elzelien van Zwienen.

Berkel en Rodenrijs - Meester Fons Terstegge en juf Geraldine Zonneveld namen vrijdag 1 juli, na bijna 40 jaar, afscheid van De Poolster. Juf Geraldine kreeg een kikkerochtend, de leerlingen van Meester Fons zetten hem goed in het zonnetje. De hele dag stond in het teken van het afscheid van de bevlogen leerkrachten. Meester Fons staat bekend om zijn verhalen en muziek, juf Geraldine om haar passie voor kikkers en kniplessen. “Het afscheid was leuk en ontroerend. Maar we zullen vaak terugkomen op school.”
(meer)

Summer Action zomeractiviteiten van start gegaan

Lansingerland - Zondag 3 juli heeft Jongerenwerk Lansingerland de Summer Action zomeractiviteiten van 2011 glorieus geopend door met een groep van 75 jongeren Walibi Flevoland te bezoeken. Net zoals voorgaande jaren was het bezoek aan Walibi Flevoland wederom een succes. Opmerkingen als "gaaf", "chill" en "relaxed" waren geen uitzondering.
(meer)

Perfecte oefening Brandweer Berkel en Rodenrijs


De onderhoudsman van de Windas geeft aanwijzingen.
Berkel en Rodenrijs - Uitgerekend op een dag met 30 graden Celsius hield de Vrijwillige Brandweer van Berkel en Rodenrijs haar laatste oefening voor de zomervakantie. In samenwerking met zwembad de Windas, waar een ontruimingsoefening was gepland, werd een brand geënsceneerd in de kelderruimtes en machinekamer van zwembad de Windas. Een enorme ruimte met een uitgebreid gangenstelsel.
(meer)

Bree 14 start met een reeks jamsessies

Berkel en Rodenrijs – Eet- en muziekcafé Bree14 komt de muziekliefhebbers van Lansingerland tegemoet door het organiseren van een maandelijkse jamsessie, elke tweede zondag van de maand. Er is veel muzikaal talent in Lansingerland. Het is leuk om deze mensen op de een of andere manier bij elkaar te brengen in een ongedwongen sfeer.
Ben jij een actieve muziekliefhebber en wil je graag eens spelen en improviseren met andere muzikanten? Dat kan vanaf 10 juli. Het maakt niet uit of je beginnend of gevorderd bent, man of vrouw of jong of oud. Je bent van harte welkom. Als je mee wilt spelen, geef je dan op bij Ruud van Diemen. Hij zorgt voor de samenstelling van de groep muzikanten. Ruud is bereikbaar via 06 - 30410876 en via ruudvdiemen@gmail.com .
Ben je een passieve muziekliefhebber en wil je onder het genot van een drankje meegenieten van datgene dat er op het podium gebeurt, dan ben je van harte welkom. De jamsessie starten vanaf 15.00 uur. Overige jamsessies dit jaar zijn op elke tweede zondag van de maand op 11 september, 9 oktober, 13 november en 11 december. In augustus is er vanwege de vakantie geen jamsessie gepland. Deze kan wel doorgaan bij voldoende aanmeldingen.

VVD Lansingerland spreekt met gedeputeerde over geluidsoverlast N209

Lansingerland – Nadat op donderdag 30 juni VVD gedeputeerde mevrouw De Bondt de start had gegeven voor de aanleg van de Laan van Mathenesse ofwel de verbindingsweg tussen de N209 en de N470, sprak gemeenteraadslid voor de VVD, Edith Bal, aansluitend met haar over de geluidsoverlast van de N209. Om het gesprek kracht bij te zetten heeft de delegatie niet alleen gesproken over de overlast, maar deze ook zelf aanschouwd.
(meer)

BOA-team krijgt vijfde collega

Lansingerland - De Bijzondere Opsporings Ambtenaren die onze gemeente nu al geruime tijd veiliger proberen te maken, doen dat met zoveel succes dat de coalitiepartijen menen dat het tijd is voor een vijfde BOA. Omdat BOA’s altijd met zijn tweeën lopen, en ze in geval van ziekte of vakantie dus niet de straat op kunnen, zal een vijfde BOA worden aangetrokken om die gaten op te vullen en we ‘altijd’ een team BOA’s op straat hebben.
(meer)

Eerste zand nieuwe verbindingsweg N209-N470 gestort


Met het storten van zand werd het startsein gegeven voor weer een volgende fase van de gebiedsontwikkeling Bleizo. Foto: John Hofman.

Lansingerland - De eerste kruiwagens met zand voor de aanleg van de nieuwe verbindingsweg N209-N470 werden donderdag 30 juni gestort door een viertal prominente personen. Het was het startsein voor weer een volgende fase van de gebiedsontwikkeling Bleizo. (meer)

Jongeren Lansingerland doen mee aan straatvoetbalfinale


FCB, het team uit Bleiswijk, werd vierde van Nederland in de categorie 13 tot en met 15 jaar.
Lansingerland - FCB en 16 Bertog zijn de straatvoetbalteams die zaterdag 25 juni in het spotlicht stonden als deelnemers aan de landelijke straatvoetbalfinale van SVBN.
(meer)

Peter van der Sluijs treedt af als voorzitter van BVCB

Bergschenhoek – Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Peter van der Sluijs is afgetreden als eerste man bij sportvereniging BVCB. Een verschil van visie en de discussie met het bestuurslid commerciële zaken, Roger Bovy, over de begroting van De Vrienden van BVCB legt hieraan ten grondslag. Opvallend was tevens het bericht op de website van de sportvereniging dat het plan van de ‘vrijwilligersbijdrage’ door de leden van de club naar de prullenbak is verwezen op de vergadering van 16 juni. Maar volgens de huidige woordvoerder van BVCB, secretaris Arjen de Jong, heeft dit niets te maken met de ontstane situatie bij de Bergschenhoekse vereniging.
(meer)

Nu ook hondenuitrenveld in Bergschenhoek


De honden en hun baasjes zijn maar wat blij met het hondenuitrenveld, dat door wethouder De Paepe officieel werd geopend. Foto: John Hofman.

Bergschenhoek - Dinsdag 28 juni mocht wethouder Henk de Paepe het eerste hondenuitrenveld in Bergschenhoek openen. Let wel: een uitrenveld, dus géén uitpoepveld!
(meer)

NOOVA viert vijfjarig jubileum


Marie-José Brinkman, lid van het eerste uur, en vertrekkend voorzitter Jeanette Voets (links) toasten op 5 jaar NOOVA.

Bergschenhoek – Vrijdag 24 juni vierde NOOVA, netwerk voor vrouwelijke ondernemers in de regio Oostland, haar vijfjarig bestaan. Het jubileum vond plaats bij Artihove in Bergschenhoek. Tijdens haar welkomstwoord kondigde voorzitter Jeanette Voets haar vertrek aan; ze zal worden opgevolgd door Marisca Stolp.
(meer)

Sint Nicolaashuizen begonnen met bedsteden en een regenwaterput


De Sint Nicolaashuizen toentertijd gezien vanaf de Noordeindseweg.

Berkel en Rodenrijs – Je kunt je het bijna niet voorstellen. De steeds maar oprukkende nieuwbouw in Lansingerland heeft de overhand. Huizen zo groot, zo mooi, het lijkt niet anders te zijn geweest. De bewoners van de in Berkel en Rodenrijs overbekende Sint Nicolaashuizen aan de Noordersingel weten anders. Ze hebben in de loop der jaren van hun eenvoudige optrekjes (lees: arbeidershuisjes) behoorlijk bewoonbare woningen weten te maken. De bedsteden, het water uit de regenput en vooral het toilet (toen kakdoos) in het schuurtje zijn verleden tijd. Honderd jaar Sint Nicolaashuizen. Jos van den Bulk, één van de huidige bewoners: “Het zijn nog huizen gebouwd op koeienhuiden. En alles toen ging nog op oliepitjes”.
(meer)

Yvonne Gruis toont haar unieke fotokunst


Yvonne Gruis met een van haar verrassende werken bij de Retraiterie (aan het einde van de Merenweg te Bleiswijk; aan de Rotte).
Berkel en Rodenrijs – Van Yvonne Gruis is de hele zomer een expositie te bekijken bij de Retraiterie aan de Rotte in Bleiswijk. Yvonne toont er sprankelende, maar vooral verrassende fotokunst.
(meer)

Voormalige inwoners van Bergschenhoek op Vlaamse tv


Serge, Josette en hun twee kinderen Jet en Suus.
Bergschenhoek/Ardennen – Deze week tot en met donderdag 7 juli zijn Josette Hermes-Bierhuizen en Serge Bierhuizen met hun dochters Jet (5) en Suus (1) elke dag 35 minuten te zien in het tv-programma ‘Met 4 in bed’. Een productie van Eyeworks en uitgezonden op de Vlaamse commerciële zender VTM. Op woensdag 6 juli staat hun Bed and Breakfast Villa le Monde in het Waalse La Roche en Ardenne centraal. In Nederland is VTM vaak niet te verkrijgen maar via internet is het programma na te kijken: http://vtm.be .

(meer)

Bewoners hebben overlast van berenklauw


Bleiswijk - Bij het woord berenklauw denkt u wellicht aan het lekkere hartige hapje uit de snackbar. Klopt, maar de echte berenklauw is minder interessant voor de mens. De bewoners van de woontoren Terrastuin107-177 hebben er zelfs een hekel aan en willen dat die zo snel mogelijk verdwijnt.
(meer)

Eerste lustrum Open Jeugd tennistoernooi Bunnik Plants


Bleiswijk - Met trots kijken de organisatoren van het Open Jeugd tennistoernooi Bunnk Plants terug op zeven dagen tennisplezier. De trots is drieledig.
(meer)

Convenant herinrichting Dorpsstraat ondertekend

Foto
De handtekeningen zijn gezet, de plannen kunnen nu uitgevoerd
worden. Foto: John Hofman.


Bleiswijk - Gaat het dan toch echt gebeuren? Alles leek er donderdag 30 juni op dat het inderdaad het geval is: het convenant Winkelgebied Dorpsstraat Bleiswijk is ondertekend en een feit! Het herinrichten kan beginnen. Burgemeester Ewald van Vliet, voorzitter van de winkeliersvereniging Norbert Hefti en Peter Luykx van de Kamer van Koophandel hieven met recht een glas champagne.
(meer)

Coalitie kiest voor ontruiming Huis de Haas

Bergschenhoek - Huis de Haas, gelegen aan de Berkelseweg te Bergschenhoek, zal met ingang van 1 oktober aanstaande worden ontruimd. Het hoogbejaarde echtpaar De Haas zal de oude dag niet kunnen doorbrengen in het huis waar ze 51 jaar hebben gewoond. In de raadsvergadering van 30 juni is dit besluit genomen door de coalitiepartijen L3B, VVD en CU.
(meer)

Berkel en Rodenrijs

Disco-zwemmen in De Kievit
Berkel en Rodenrijs - Op zaterdag 9 juli is er disco-zwemmen in speeltuin De Kievit aan de Wilgenlaan. Aanvang 19.00 uur, einde 20.30 uur. Alle kinderen die nog op de basisschool zitten zijn welkom. Kinderen jonger dan 7 jaar alleen onder volwassen begeleiding. De entreeprijs voor niet-leden is ¤ 2 per kind (ouders gratis), incl. een kindercocktail en een snoepje. Bij slecht weer wordt het afgelast (melding website en twitter) en verzet naar 16 juli.

Willem Bodhi in de Bree 14
Berkel en Rodenrijs - Na zeer succesvolle optredens in van de Bree14 komt op veler verzoek Willem Bodhi zaterdag nogmaals naar Berkel en Rodenrijs. Slechts gewapend met zijn akoestische gitaar en zijn stemgeluid weet hij van elk nummer een feest te maken. De aanvang van het optreden zaterdag is 21.45 uur en de entree is gratis.

Lansingerland viswedstrijd
Berkel en Rodenrijs – HSV De Ruischvoorn organiseert op zaterdag 16 juli de Lansingerland viswedstrijd aan het water van de Berkelse Plas (Meerpolder). De wedstrijd is bedoeld voor leden van De Ruischvoorn en van Hengelsportvereniging De Bleiberg. Het vissen begint om 07.30 uur, na de loting die vanaf 06.00 uur wordt gehouden. Einde: 12.30 uur. Deelnemers betalen ¤ 5,- inleg per persoon; jeugd tot 15 jaar vist gratis mee. De prijsuitreiking vindt direct na het vissen aan de waterkant plaats. De winnaars krijgen een beker. Daarnaast is er een verloting op kantnummer waarmee leuke prijzen te winnen zijn. Opgeven voor deze wedstrijd kan voor 13 juli bij de heren W.P. van Look, tel. 010 – 5218470 en J. Holleman, tel. 010 – 5116744.

Bergschenhoek

Open Tafel De Smitshoek
Bergschenhoek - Elke 2e en 4e donderdag van de maand is er van 12.15 tot 13.30 uur Open Tafel in De Smitshoek. Het menu voor 14 juli is kippensoep, kippenvink, snijbonen, aardappelen, appelmoes, nagerecht, koffie of thee. Kosten ¤ 6,25. Aanmelden is noodzakelijk bij de bar van De Smitshoek of telefonisch (5225547) voor dinsdagochtend 10.15 uur. Inlichtingen: mw. Barmentlo, tel. 5213413.

Bleiswijk

Zomerbridge Sans Fumée
Bleiswijk - Bridgeclub ‘Sans Fumée’ organiseert inloop Zomerbridge in De Leeuwerik te Bleiswijk en wel op donderdagavonden 7 juli en 21 juli. Deze zomerbridge is bedoeld voor 55+ bridgers uit Lansingerland. Deelnemers kunnen zich tussen 19.00 en 19.20 uur inschrijven, start bridge 19.30 uur. Er wordt met zes tafels van vier spellen gespeeld. Deelname uitsluitend per paar. Kosten: ¤ 4,00 per paar. Evenals vorig jaar zijn er leuke prijsjes te winnen en wordt er gezorgd voor een knabbeltje. Voorop staat plezier in het bridgen. Na afloop kan als het weer het toelaat van het terras gebruik worden gemaakt.

Dorcas Depot
Bleiswijk – Op 9 juli is er weer gelegenheid om kleding en schoenen in te leveren bij het Dorcas Depot Bleiswijk. Geopend elke tweede zaterdag van de maand van 10.00 tot 11.00 uur. Locatie: parkeerterrein achter Dorpsstraat 72. Informatie: Herman Veenman, 06 - 10531756 of Henny Maasland, 06 – 42072324.


Oppositie: “Waarom geen nieuwe wethouder van Leefbaar 3B?”

Lansingerland – Oppositiepartijen in de gemeenteraad hebben waardering voor de kwetsbare opstelling van de coalitie van Leefbaar 3B, VVD en ChristenUnie. Die heeft, met het uitspreken van de wens haar draagvlak in de raad te vergroten, aangegeven het college van b. en w. te willen versterken met een vierde partij. Maar voor meer bestuurskracht heeft het college niet zozeer een grotere meerderheid nodig, als wel sterke wethouders, vond de oppositie donderdag 30 juni in de gemeenteraad. (meer)

Informateur Haak adviseert CDA of PvdA als vierde collegepartij

Lansingerland – De door de coalitiefracties Leefbaar 3B, VVD en CU aangestelde informateur Marjan Haak-Griffioen heeft haar tussenrapportage uitgebracht over de opvolging van de onlangs vertrokken wethouder Rinus Bodbijl (Leefbaar 3B). In de rapportage adviseert mevrouw Haak de coalitie vervolggesprekken te voeren met CDA en PvdA over eventuele toetreding tot het college van burgemeester en wethouders. (meer)

Wijziging bestemmingplan sloot Rodenrijse Zoom

Berkel en Rodenrijs - De sloot die de achtertuinen van de Waddenweg en de Rodenrijseweg zou moeten scheiden, maar dat in de praktijk vaak niet doet, krijgt een bestemmingsplanwijziging. In de raadsvergadering van 30 juni hebben alle raadsleden met uitzondering van de fractie Neeleman voor dit plan gestemd. (meer)

Gemeente gaat eigen erepenningen uitreiken

Lansingerland - Mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente Lansingerland op maatschappelijk, cultureel, sportief of economisch terrein, kunnen binnenkort in aanmerking komen voor een erepenning. Dit besloot de gemeenteraad op 30 juni.
(meer)

Controle horeca

Lansingerland – De politie heeft vorige week een groot aantal horecagelegenheden in Lansingerland bezocht en op diverse punten gecontroleerd. Bij alle zaken bleek alles in orde te zijn.


Inbrekers overlopen

Bergschenhoek – In de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 juli werd geprobeerd in te breken in een woning aan de Hoeksekade. Bij thuiskomst zag de bewoner twee donker geklede jongens over de schutting klimmen om er daarna snel vandoor te gaan. De inbrekers zijn niet binnen geweest.

Groen licht voor Factory Outlet Center

Factory Outlet Centre krijgt plek op Bleizo
Lansingerland - Tijdens de drukbezochte gemeenteraadsvergadering van 30 juni is na urenlang beraad besloten dat het geplande Factory Outlet Centre op het nog te bouwen Bleizo welkom is. Ondanks de bezwaren van de gezamenlijke winkeliersverenigingen, die vrezen voor een ontwrichting van de dorpskernen in Lansingerland, heeft een meerderheid van de gemeenteraad voor de komst van het FOC gestemd.
(meer)
Copyright © Nieuws- en advertentieblad De Heraut 2015 | Design by De Heraut