Wekelijks nieuws en meer uit Lansingerland e.o. |
_________________________ _________________________

  Bedrijven in Lansingerland

Bedrijvengids
_________________________ _________________________

  Gemeente

Lansingerland
   Bergschenhoek
   Berkel en Rodenrijs
   Bleiswijk

 Gemeentenieuws

 Meer nieuws

N470
N209

  Links

Knmi
Google
Postadres:

Postbus 43

2650 AA, Berkel en Rodenrijs

Tel: 010 - 511 88 92

Fax: 010 - 511 48 65


  Het weer

Het weer


RSS feed
Firefox

Bleiswijker wil BMX-museum realiseren

BMX Museum
Mike Janssen met een klein deel van zijn verzameling.

Bleiswijk - En wens van Mike Janssen uit Bleiswijk gaat al in vervulling: wat zijn grote passie is, wordt in 2008 een Olympische sport: fietscross met de bekende BMX-fietsen. Of zijn tweede wens, ooit een eigen BMX-museum te hebben, in vervulling zal gaan is nog even de vraag. Hij heeft inmiddels een verzameling BMX-fietsen uit de jaren tachtig, totaal 130 stuks, en die wil hij graag een eigen permanente plek geven.

John Hofman

Het is een virus dat al jaren in hem "woedt" en waarvoor nog steeds geen medicijnen zijn uitgevonden. Zelf croste Mike ook in de tachtiger jaren en deed mee aan wedstrijden in het land. Nu is hij 39 jaar, gehuwd, heeft drie kinderen en dan gaat het wedstrijdcrossen op zich wel wat over. Bovendien heeft hij er vanwege zijn werk als manager bij Scania Beers in Den Haag geen tijd voor. Destijds stak hij er al zijn tijd en geld in en nu, twintig jaar later is hij Old School BMX crossfietsen gaan verzamelen. Hij pakt het heel serieus aan. Op zoek naar de fiets waar hij destijds mee heeft gereden, althans een exact hetzelfde exemplaar, kwam hij zoveel andere BMX fietsen tegen dat hij ze ging kopen en opknappen. Via internet of uit de kranten ontdekte hij fietsen waarmee hij als jonge knul graag had willen rijden, maar waar toen geen geld voor was. Merken als Hutch, Skyway en JMC en nu heeft hij er al zoveel dat hij een museum wil en kan inrichten. "Ik ben ze zelfs in Frankrijk en Duitsland gaan ophalen."
Er blijken in Nederland veel (ex-)crossers te zijn die nog altijd die BMX-passie hebben. Een aantal van hen rijdt nog steeds wedstrijden. Dat bracht Mike op het idee zijn eigen Old School BMX-team te formeren. Totaal heeft hij nu zeven rijders in het team waarvan er vier ook in de jaren tachtig reden. Zelfs de wereldkampioen uit 1980 zit er bij. Ze komen uit heel Nederland en rijden nu landelijke wedstrijden. Het shirt dat ze dragen heeft Mike zelf bekostigd, maar hij zoekt uiteraard sponsors die het team willen steunen.
"Op het huidige shirt staan nog sponsors die inmiddels zijn gestopt, dus moet er een nieuw shirt komen", vertelt hij. Wat zijn verzameling betreft: er staan nu tien fietsen in een hal in Veldhoven waar een indoorbaan is en waar het Nederlands team traint voor de Olympische Spelen, want gecrost wordt er nog volop in Nederland. De rest staat driehoog opgestapeld op de zolder bij zijn ouders, die gelukkig een groot huis hebben. Rest nog te vermelden dat zijn eigen schuur ook uitpuilt en dat kan uiteraard niet zo blijven.

Museumruimte gezocht
Daarom zoekt hij in Lansingerland (het mag ook in de regio zijn) een ruimte om een museum in te richten. Mike: "Het wordt dan een primeur voor Nederland en met name voor Lansingerland, dat daarmee weer extra op de kaart komt. Ik weet zeker dat vele crossliefhebbers regelmatig naar dit museum zullen komen kijken. Ik wil de tachtiger jaren weer laten herleven."
Het is wellicht voor het bestuur van de gemeente Lansingerland de moeite waard zich hierover te buigen. Niets leuker dan dat Lansingerland bekend wordt vanwege een eigen BMX-museum. Het unieke is dat het uitsluitend fietsen zijn uit de periode 1980 tot en met 1989. De fietsen waren op zich niet zo groot maar je kon er wel reuze sprongen mee maken. "Ik heb niet zo'n hele grote ruimte nodig want je kunt de fietsen tapsgewijs stapelen. De ruimte moet wel droog zijn in verband met roestvorming."
Mike heeft alle fietsen zelf opgeknapt met originele onderdelen. Van surrogaat BMX-fietsen moet hij niets hebben. Een enkele keer ben ik er zelf ook ingetrapt en kocht een nepfiets. Nu zal me dat niet meer gebeuren want ik herken de originele."
De crosssport komt weer helemaal terug. Er zijn twee bonden in Nederland en het aantal leden groeit nog steeds. Zijn oudste zoontje van vier fietst ook al. "Ik heb voor hem, ook via internet, een BMX-fiets uit Amerika laten overkomen. Zodra hij groot genoeg is mag hij daar op gaan crossen. Nu rijdt hij op een gewoon, maar sportief kinderfietsje en hij is al erg enthousiast."
Een andere BMX-fanaat heeft voor Mike een prachtige website gemaakt, waar al zijn fietsen op staan (ook veel foto's) en waar men zelfs filmpjes van wedstrijden uit de tachtiger jaren kan bekijken. In het museum moet alles komen wat met de BMX-crossfiets te maken heeft. Dus ook allerlei onderdelen, helmen en shirts en natuurlijk beeldmateriaal om permanent te vertonen. Weet u een geschikte ruimte of loopt u er wellicht tegenaan dan zal Mike Janssen een gat in de lucht springen en gaat zijn droom in vervulling. Het plan is dan om iedere eerste zaterdag van de maand het museum open te stellen.
Bezoekt u ook eens zijn website: www.bmxmuseum.nl en www.oldschoolbmx.nl. U kunt hem telefonisch bereiken op 06 - 517 999 78.

Deze week op de Voorpagina

Zoeken


Copyright © Nieuws- en advertentieblad De Heraut 2015 | Design by De Heraut