Wekelijks nieuws en meer uit Lansingerland e.o. |
_________________________ _________________________

  Bedrijven in Lansingerland

Bedrijvengids
_________________________ _________________________

  Gemeente

Lansingerland
   Bergschenhoek
   Berkel en Rodenrijs
   Bleiswijk

 Gemeentenieuws

 Meer nieuws

N470
N209

  Links

Knmi
Google
Postadres:

Postbus 43

2650 AA, Berkel en Rodenrijs

Tel: 010 - 511 88 92

Fax: 010 - 511 48 65


  Het weer

Het weer


RSS feed
Firefox

Erwin Muilwijk schreef twee boeken over de Slag bij Waterloo

 Foto
Erwin heeft nu twee boeken gereed, uiterlijk in
juni 2015 wil hij de beide andere boeken klaar hebben.
Foto: John Hofman.


Bleiswijk - Een oorlog die we ons alleen uit de geschiedenisboeken op school kunnen herinneren, is de Slag bij Waterloo op 18 juni 1815 die in feite slechts n dag duurde. Als je daarover, zoals Erwin Muilwijk (45), twee boeken hebt kunnen schrijven en er nog een derde en vierde achteraan komen, dan kun je spreken van: geweldig!
John Hofman

“Het derde boek hoop ik in 2014 af te hebben”, zegt Erwin. De inwoner van Bleiswijk is van beroep monteur van ‘takels en bovenloopkranen’ voor de kenners onder u. “Ik heb in het verleden ooit de opleiding Bibliothecaris gedaan en een jaartje als zodanig gewerkt, maar dat werd het toch niet. De interesse voor geschiedenis had ik al op de lagere school. Ik haalde inderdaad hoge rapportcijfers voor dit vak”, zegt hij bescheiden. Ongeveer tien jaar geleden kreeg hij de kriebels om een veldslag, in dit geval die van Quatre Bras in Belgi, net onder Brussel, ‘uit te knobbelen’. Die veldslag was twee dagen vr de Slag bij Waterloo. “Ik kwam toen zoveel informatie tegen over Waterloo, dat ik er een boek over wilde schrijven, gebaseerd op originele stukken die ik in de archieven tegenkwam. Er stonden bij Waterloo twee legers tegenover elkaar: dat van Napoleon en het leger bestaande uit Pruisen, Britten, Nederlanders en nog een aantal soldaten uit diverse andere landen, onder leiding van de hertog van Wellington. Totaal deden er 18.000 ‘Nederlanders’ (inclusief Belgen en Duitsers) mee, in een leger van totaal 30.000 soldaten. De Fransen waren er met 70.000 man. Puur toevallig vond de slag plaats bij Waterloo. Napoleon was ontsnapt uit zijn ballingschap en wilde toch nog ‘wat betekenen’ voor Frankrijk. Op die manier hoopte hij keizer van Frankrijk te blijven. Hij wilde zonder problemen Brussel bereiken, maar andere veldheren dwongen hem tot een veldslag en dat was dus bij Waterloo. Het is slecht voor hem afgelopen want hij leed een nederlaag. Zijn leger vluchtte alle kanten op. Napoleon geeft zich dan uiteindelijk over aan de Engelse marine, die hem naar het eiland St. Helena, midden in de Atlantische Oceaan, verbande. Daar is hij ook gestorven.” En dan nu al twee boeken daarover geschreven en dan ook nog in het Engels? “Ja, het eerste heeft als titel ‘1815 From mobilisation to War’ en het tweede ‘Quatre Bras, Perponcher’s gamble’. Ik koos voor het Engels om de boeken internationaal te laten verschijnen. Wat dat betreft zijn er uiteraard in diverse landen mensen die zich voor deze geschiedenis interesseren. Inmiddels is er een redelijk aantal verkocht”, aldus Erwin, die ook veel informatie heeft teruggevonden in de Nederlandse archieven.
Het eerste boek handelt over de mobilisatie tot 15 juni 1815. Het tweede boek gaat puur over die ene dag: 16 juni 1815. Stap voor stap behandelt het boek alle fases van de veldslag, waar dus veel Nederlanders aan hebben deelgenomen. Erwin heeft er heel veel over kunnen schrijven. Het eerste boek telt 280 pagina’s, inclusief foto’s, tekeningen en kaarten en het tweede telt 204 pagina’s ! “Als ik het derde en vierde boek klaar heb, zullen het totaal zo’n 900 pagina’s zijn.” En dat over twee veldslagen en een campagne van slechts 100 dagen! Hij wil alles klaar hebben vr 18 juni 2015, want dan is het 200 jaar geleden dat de Slag bij Waterloo plaats vond. Erwin: “Men is nu al bezig met de herdenkingsdag”.

Veel gesneuvelden
Hij koos er bewust voor om boeken over de Slag bij Waterloo te schrijven.
Erwin beheerst zowel de Franse, Duitse en uiteraard Nederlandse taal behoorlijk en de archieven zijn allemaal redelijk dichtbij huis. “Ja, je kunt zeggen dat het een wat uit de hand gelopen hobby is. Ik ben nog vrijgezel. Met een gezin zou het veel moeilijker gaan om vier boeken te schrijven in zo’n redelijk korte periode (met het eerste boek begon hij in 2012). Voor zijn derde boek heeft hij alle benodigde informatie al bij elkaar. Eenmaal in de archieven gedoken fotografeert hij nagenoeg alle documenten en werkt deze thuis uit achter zijn computer. De Slag bij Waterloo ging er in die tijd heel anders aan toe dan nu: er werd gevochten met musketgeweren die effectief niet verder reikten dan zo’n dertig meter.
“Ja, het was een redelijk ‘bloederige’ strijd, hoewel de meeste soldaten dood gingen aan allerlei ziekten en verwondingen (infecties). Operaties, voor zover mogelijk, werden zonder verdoving uitgevoerd.” Toch sta je verbaasd over wat de artsen toen al konden. Zelfs het amputeren van ledematen ging al behoorlijk snel.” Het was een en al leed. Het geallieerde leger verloor zo’n 8000 man, terwijl aan beide kanten totaal ongeveer 10- tot 15.000 man gewond raakte en dat alles in feite op n zondagmiddag! Het was een moeilijke veldslag. De avond er voor had het gegoten van de regen, dus alles zakte weg in de Belgische vette, gele klei. De uniformen droogden slecht op. Kogels uit de kanonnen hadden een reikwijdte van maximaal 1000 meter. Wie lezen hoofdzakelijk jouw boeken? “Onder meer veel lezers van militaire geschiedenissen en zogenaamde ‘wargamers’, mensen die veldslagen ‘nadoen’ met onder meer tinnen soldaatjes.” De boeken zijn te bestellen via www.1815fieldarmy.nl (Sovereign House Books) en kosten respectievelijk 25 en 19 (in zwart-wit) of 47,50 en 38 (in kleur).
Deze week op de Voorpagina

Zoeken


Copyright © Nieuws- en advertentieblad De Heraut 2015 | Design by De Heraut