Wekelijks nieuws en meer uit Lansingerland e.o. |
_________________________ _________________________

  Bedrijven in Lansingerland

Bedrijvengids
_________________________ _________________________

  Gemeente

Lansingerland
   Bergschenhoek
   Berkel en Rodenrijs
   Bleiswijk

 Gemeentenieuws

 Meer nieuws

N470
N209

  Links

Knmi
Google
Bezoekadres:

Boezemweg 21

2641 KG, Pijnacker

Postadres:

Postbus 43

2650 AA, Berkel en Rodenrijs

Tel: 015-3615484

Fax: 015-3615485


  Het weer

Het weer


RSS feed
Firefox

Emile Nijssen ontwikkelt apparaat voor zuinige computer

Foto
Emiles product kan, als het ontwikkeld wordt, net zo'n
omslag voor het energieverbruik van huishoudens zijn als
de introductie van de spaarlamp.Berkel en Rodenrijs – Emile Nijssen is masterstudent lucht- en ruimtevaart en elektrotechniek aan de TU in Delft. De 25-jarige Berkelaar hoopt aan het eind van het jaar af te studeren en zich dan helemaal te kunnen richten op zijn eigen bedrijf dat zich bezig houdt met het verder ontwikkelen van mogelijkheden voor de computer. Inmiddels heeft hij al eerder een prijs hiermee gewonnen en komende maand is hij genomineerd voor de ASN Bank Wereldprijs met een revolutionair apparaat dat elke computer zuiniger gaat maken; voor zowel de prijs als de publieksprijs.

Trees Borkus-Henskens

Zelf vertelt Emile hierover: “Ik zit heel diep in een groep van mensen die zich serieus bezig houdt met computers; dat is slechts een tiental mensen in heel Nederland. De komende jaren ben ik daar volop mee bezig. Ik publiceer projecten op mijn blogs en aan de hand daarvan word ik door bedrijven benaderd met de vraag of ik op computergebied voor hen zaken kan regelen. Ik geef advies en ik ontwerp zelf en dat is een zeer boeiende materie.” Het is voor de eerste keer dat Emile deelneemt aan de ASN Bank Wereldprijs.
“Ik had er wel eens van gehoord, maar er eigenlijk nooit aan gedacht om me in te schrijven. Op een laat moment ben ik er toch ingestapt met het project MADPSU. MADPSU - measurable and adjustable power supply unit - is een computervoeding, maar dan wel een hele speciale. MADPSU is een voeding die superefficiŽnt werkt, waar een accu op aangesloten kan worden, hij kan alle energiestromen in je computer meten ťn het hele project is open source. Met de ASN Bank Wereldprijs, een prijs voor 'duurzame doeners', wil ik dit product van zijn huidige prototype-staat verder ontwikkelen en op de markt brengen.”

Waarom is dit geweldig
De energie die uit je stopcontact komt is niet geschikt voor de chips in je computer, het moet omgezet worden naar een lagere gelijkspanning in plaats van de hoge wisselspanning die uit het elektriciteitsnet komt. Bij de omzetting van energie gaat een deel van die energie verloren. Een voeding met een efficiŽntie van 80% gooit bijvoorbeeld 20% weg. Voedingen worden minder efficiŽnt naarmate ze lichter belast worden; onder 50% belasting daalt de efficiŽntie rap. Belast je een voeding heel licht, bijvoorbeeld met maar 20W, dan zijn ze meestal helemaal niet zo efficiŽnt; nog maar ongeveer 50%. En hierin ligt het probleem vandaag de dag. De meeste computers die je tegenkomt verbruiken het grootste deel van de tijd maar iets van 20W. En de lichtste voedingen die je kunt krijgen zijn alsnog 400W. Die worden dan dus maar op een fractie belast, en zijn dientengevolge heel erg inefficiŽnt. MADPSU gebruikt technieken om deze verliezen bij lage belasting tegen te gaan en is daardoor een heel erg efficiŽnte voeding.

Meten is weten
MADPSU meet constant hoeveel de onderdelen van je computer verbruiken en geeft deze informatie via USB aan je computer door. Zo kun je dus zien welk onderdeel van je computer het meeste verbruikt. Maar het wordt beter: al deze informatie kun je desgewenst naar een geanonimiseerde database op het internet uploaden en vergelijken met andere mensen die een MADPSU hebben.
Zo kun je zien hoe goed jouw computer het doet vergeleken met anderen.
Uiteraard is dit optioneel; als je deze data niet wil delen hoef je het niet te uploaden. Maar het gaat nog verder: als er eenmaal een database is samengesteld kun je nog vůůrdat je een computer koopt deze database raadplegen om te kijken welke computer of welke onderdelen het minste verbruiken. Doordat deze informatie momenteel bijna niet beschikbaar is is het ontzettend moeilijk voor leken om een bewuste keuze te maken voor zuinige computers. MADPSU brengt hier verandering in.

Stemmen
Elke vernieuwing begint klein. Met een goed idee, een groep enthousiaste mensen en de wil om iets te veranderen. De ASN Bank gelooft dat vernieuwing uit de samenleving komt en organiseert daarom sinds 2009 de ASN Bank Wereldprijs. Een prijs om ondernemende en kansrijke projecten te helpen groeien.
Emile doet met zijn project mee in de categorie 'duurzame energie' en maakt een goede kans om de prijs en de publieksprijs te winnen. Veel mensen weten niet of hun computer wel zo zuinig is. Emiles product kan, als het ontwikkeld wordt, net zo'n omslag voor het energieverbruik van huishoudens zijn als de introductie van de spaarlamp! “Om deze prijs van § 10.000 te winnen moet ik zoveel mogelijk stemmen vergaren.” Stemmen op het project van Emile is voor iedereen mogelijk en kan nog tot 8 november.
Hier kan gestemd worden: tinyurl.com/stemmux . Link naar de blog van Emile: tinyurl.com/muxblog .

Deze week op de Voorpagina

Zoeken


Copyright © Nieuws- en advertentieblad De Heraut 2014 | Design by De Heraut